×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Veus des dels piquets de la vaga de busos a Barcelona

L'aturada de la plantilla ha estat gairebé total. Només uns Serveis Mínims abusius, d'entre el 30 i el 40%, han sortit de cotxeres. La plantilla durà a terme una assemblea al migdia que acorda nous aturs en defensa del salari i per una renovació a l'alça del conveni col·lectiu.

EsquerraDiari.cat

dijous 22 de setembre de 2022
Facebook Twitter
Huelga de Autobuses - TMB - 22S - YouTube

La jornada ha arrencat amb nodrits piquets en les tres principals cotxeres de la ciutat, repartides entre Zona Franca, Sant Andreu i Horta. Un equip d’Esquerra Diari es va desplaçar a aquesta última per acompanyar i donar compte d’aquesta primera jornada de lluita.

Una pancarta de "Laia Bonet Dimissió" era l’element de protesta que es veia només arribar. El cabreig amb l’actual directora de TMB i amb la mateixa Ada Colau, que com a alcaldessa de Barcelona presideix l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’organisme del qual depèn aquesta empresa pública, era evident a les converses del piquet.

Elisenda Roger, conductora i delegada al Comitè d’Empresa per la CGT, ens explica com l’empresa està "ancorada en el 2%", referint-se al límit que el govern de PSOE i Unides Podem van fixar com a sostre de pujada per a les retribucions públiques als últims Pressupostos Generals de l’Estat. El seu company en el comitè i la secció sindical, Juan Ramiro, denuncia que la direcció de l’empresa va incrementar els seus salaris aquest mateix any un 7% i el seu Conseller Delegat, Gerardo Lertxundi, va passar "d’un dia a un altre" de cobrar 105 mil euros anuals a, ni més ni menys, que 150 mil.

Acabar amb l’alta quantitat de càrrecs directius de TMB - prop de 500 - i les seves astronòmiques remuneracions - entre els 70 i els 150 mil euros a l’any - ha estat sempre una de les reivindicacions històriques de la plantilla de bus i metre. Ramiro ens explica com han convertit aquesta empresa de transport en un autèntic retir daurat per a "polítics que ja no saben on col·locar".

L’ajuntament del "canvi" d’Ada Colau, tant en els seus períodes de govern en solitari com en coalició amb el PSC, mai ha volgut ficar mà a aquestes portes giratòries. Més aviat l’ha defensat i fomentat, incorporant als seus propis directius, com el Pau Noi o l’Enric Cañas, vinculats al lobby del "tramvia per la Diagonal", la principal operació de privatització del transport urbà de la capital catalana.

En el piquet participen no sols conductors. També el personal de tallers s’ha sumat amb les seves pròpies reivindicacions. Antonio Colomer, és mecànic en el taller d’Horta i delegat de la CGT, i ens explica com tenen torns i descansos molt precaris i sempre han buscat la unitat "amb el gruix de la plantilla per ser més fortes".

A més de la reivindicació salarial, Elisenda ens conta com al conveni també volen que es recullin millores relatives a la conciliació familiar, contingents perquè s’incorporin més treballadores, que es retribueixin els temps de desplaçaments entre els punts d’inici i final de la jornada o que se solucioni el deute de 22 milions que manté l’empresa amb la plantilla per un complement no abonat des de 2003 al 2018.

Sobre aquest últim punt el Comitè d’Empresa i les i els treballadores estan oberts en què se’ls retribueixi en dies de descans, sempre que això suposi la generació o consolidació de llocs de treball temporal.

Al piquet participa també una delegació de joves de Contracorrent, que han vingut a donar el seu suport a la vaga. Pablo Castilla, estudiant de la UPF i portaveu d’aquesta agrupació, assenyala que són aquí perquè "l’empobriment dels salaris també ens afecta al jovent. És part de les conseqüències de la guerra i les polítiques imperialistes del govern. Creiem que cal sortir a lluitar amb la classe treballadora per defensar el salari, aturar aquesta escalada i, en aquest cas, defensar un transport públic de qualitat, una qüestió fonamental per fer front a l’emergència climàtica".

Ramiro té també referències a la situació general. Per a ell, aquesta vaga és també "un missatge per a tots els que estan sofrint aquest minvament de salari. Si es lluita, es pot guanyar". Com a part d’aquest esperit, ell i la seva companya Elisenda envien un missatge de solidaritat amb els i les conductors de bus de Saragossa, en conflicte des de fa setmanes pel seu salari i en defensa de la municipalització del servei.

A les 12 del migdia la plantilla té previst celebrar una assemblea en les Cotxeres de Sants per a definir els següents passos del seu pla de mobilitzacions. Continuarem informant.

Et pot interessar: Entrevista Juan Ramiro, delegat de CGT a TMB: “Lluitar per la qualitat del servei repercuteix en que hi hagi més llocs de treball”


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso