×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vigo: milers de treballadors del metall bloquegen accessos al recinte firal, aeroport i la ITV exigint augments salarials segons l’IPC

La vaga afecta a 33 mil treballadors i treballadores del metall, que exigeixen la millora de les seves condicions laborals en un nou conveni i pujades salarials d'acord a l'IPC. Si no s'aconsegueix un acord amb la patronal, hi ha convocades jornades de vaga per al 22 i 28 de Juny.

EsquerraDiari.cat

dimecres 21 de juny
Facebook Twitter

La segona jornada de vaga del metall convocada pels sindicats CIG, CCOO i UGT ha suposat un augment en la combativitat del conflicte. Milers de treballadors s’han desplaçat fins a l’entrada del recinte firal de Vigo (Ifevi), on avui arrenca l’esdeveniment empresarial Mindtech, que reuneix empreses del sector de l’automoció, l’aeronàutica, el metall i el naval. Els treballadors han bloquejat els accessos al predi i també impedeixen el pas a la rotonda que porta a l’aeroport de Peinador i al servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).

Els treballadors exigeixen millores en les seves condicions laborals per signar el conveni del metall de la província de Pontevedra, que agrupa més de 33.000 persones. “Senar imos fer un paso atrás más nosas lexitimas reivindicacións”, ha declarat Ruben Perez, responsable d’UGT Indústria a Vigo. “As nosas condicións teñen que mellorar se realmente queren aconseguir de novo a paz social”, ha insistit per la seva part Celso Carnero, de Comissions Obreres. La vaga compta amb un ampli suport de les plantilles de les factories del metall. «Isto é unha demostració de músculo do sector», apunta Xulio Fernández, de la CIG. «O conseguiremos, si ou si», ha assegurat.

La concentració està impedint que la tercera edició de Mindtech es realitzi amb normalitat. Els assistents i representants dels expositors han sofert dificultats per accedir i la inauguració de la fira s’ha retardat.

Aquest matí, el recinte firal de Vigo estava pràcticament buit, bloquejat pels piquets que compten amb el suport massiu a la segona jornada de vaga. Alguns treballadors s’han rebel·lat contra l’intent de les direccions sindicals de dispersar la concentració cap al migdia, segons informa La Voz de Galícia, i han demostrat la seva intenció de romandre en els voltants del recinte firal durant tot el dia. A la tarda, estan convocats piquets en petites empreses del metall per la província.


Rebuig a les pujades anuals de salari del 3% i exigència d’actualització segons l’IPC

Després de sis hores de reunió, la negociació del nou conveni entre els sindicats i la patronal va fracassar aquest dilluns, després del rebuig de CCOO, UGT i la CIG a la proposta de les patronals Asime, Astra i Instalectra.

De no aconseguir-se un acord, els més de 33.000 treballadors del metall de la província de Pontevedra continuaran amb el pla de lluita i noves jornades de vaga el dijous 22 i el 28 de juny. La patronal diu que ha fet un “enorme esforç” proposant un augment salarial del 8% acumulat en tres anys (del 2% en el 2023, d’un 3% en el 2024 i d’un altre 3% en el 2025). Un insult considerant que la inflació és mes del 12% i les empreses del sector venen generant enormes beneficis en els últims exercicis.

Els sindicats demanen augments del 4% en cada exercici, però exigeixen al mateix temps l’actualització salarial conforme a l’IPC, que és rebutjada de pla per la patronal. La patronal també es va mantenir inamovible quant a la reducció d’hores treballades. Ofereixen vuit hores, però els sindicats reclamen que siguin 24 (tres jornades).

Un altre terreny d’enfrontament és la subrogació de treballadors en l’àmbit privat. Els sindicats lluiten perquè es garanteixi l’empara dels contractes del metall en cas que canviï l’ocupador, al que s’oposa la patronal, que vol via lliure per a acomiadar en aquests casos.


Càrregues policials contra els vaguistes

Durant la jornada de vaga d’aquest dimecres la policia nacional ha carregat contra els bloquejos impulsats pels vaguistes, segons informen diversos mitjans i activistes en les xarxes socials.

Des d’Esquerra Diari repudiem la repressió i brindem tota la nostra solidaritat a la lluita de les i els treballadors del metall a Vigo. Ni un pas enrere!


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?