×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

[XIII conferència de la FT-CI] La lluita per recrear l’internacionalisme revolucionari

Facebook Twitter

Durant tres jornades de debats i intercanvis, els dies 9, 10 i 17 de març, es va realitzar la XIII Conferència de la Fracció Trotskista per la Quarta Internacional (FT-CI), amb delegacions de tots els grups que integren el nostre corrent internacional. Desenes de delegats i delegades van intervenir durant la conferència, en un debat entusiasta sobre els desafiaments que tenim plantejats els revolucionaris en un escenari mundial amb característiques convulsives, tendències a la polarització i augment del militarisme. En un moment on també emergeixen sectors d’avantguarda que es mobilitzen contra el genocidi a Palestina en diversos països i també contra els plans de saqueig més brutals de l’imperialisme i la burgesia, com a l’Argentina.

En l’anterior Conferència de la FT-CI, al maig de 2023, va tenir un lloc important el debat sobre la lluita de classes a França, on Révolution Permanente (RP) va jugar un paper destacat en el procés de lluita contra Macron i per agrupar l’avantguarda. La lluita contra la reforma de les pensions, encara que derrotada, és part d’un procés més ampli que ve des del moviment contra la llei laboral en 2016 passant per la rebel·lió dels Armilles Grogues en 2018 i totes les lluites que s’han desenvolupat en els últims anys. En aquest marc, és que RP cerca ser part del procés de constitució d’un partit revolucionari a França. El passat 6 de març, va realitzar un important acte sota el lema “Tornar a posar la revolució a l’agenda”. Més de 1.200 persones van participar i van seguir l’acte. Entre altres van fer ús de la paraula el treballador ferroviari i dirigent de RP Anasse Kazib, l’economista i filòsof Frédéric Lordon, l’advocat de drets humans franc-palestí Salah Hamouri, la militant de la lluita dels sense papers Mariama Sidibé, el dirigent sindical perseguit Christian Porta, la dirigent de RP Daniela Cobet i la militant de Du Pain et Des Roses (Pa i Roses), Sasha Yaropolskaya.


Enguany, com desenvolupem més endavant, van estar en el centre de les deliberacions, d’una banda, la intervenció de la FT-CI de conjunt en el moviment internacional que actualment s’està desenvolupant en suport al poble palestí i contra el genocidi, i en particular als Estats Units i Europa on aquest s’expressa amb especial força. D’altra banda, la Conferència va dedicar un dia especialment a la discussió sobre la intervenció del PTS contra el pla de guerra que ha desfermat el govern de Milei contra les majories treballadores, entenent que es tracta d’un laboratori de la lluita de classes, així com de l’ofensiva de l’imperialisme a la regió.


Van ser debats en el marc d’una intensa activitat que venen desenvolupant les diferents organitzacions de la FT-CI. A Mèxic el Movimiento de los Trabajadores Socialistas (MTS) ve d’una important mobilització el 8M on més de mil companyes van marxar amb Pa i Roses. A l’Estat espanyol el Corrent Revolucionari de Treballadores i Treballadors (CRT) ve de la inauguració del seu nou centre cultural en el barri madrileny de Vallekas que ha convocat a gran quantitat de joves. A Alemanya la Revolutionäre Internationalistische Organisation (RIO) realitzarà pròximament el seu campament d’estiu prop de Göttingen amb al voltant de 200 companyes i companys. Al setembre de l’any passat, la FT-CI Europa de conjunt havia realitzat els seus campaments amb més de mil joves i treballadors. Al Brasil, el Movimento Revolucionário de Trabalhadores (MRT) està impulsant per a principis d’abril un important acte amb intel·lectuals i activistes, com Ricardo Antunes, Jorge Souto Maior, Paulo Galo, entre altres, contra el projecte de Llei de Lula que legalitza la precarització laboral. Aquestes, entre altres activitats i iniciatives estan desplegant les organitzacions de la FT-CI a cada país, al mateix temps que venen participant activament del moviment internacional per Palestina, buscant confluir amb la nova avantguarda que està sorgint així com desenvolupar la mobilització i l’autoorganització, denunciant el paper còmplice dels estats imperialistes, alhora que defensant un programa per una Palestina obrera i socialista.


Al seu torn, la FT-CI contínua desenvolupant la Xarxa internacional de diaris de la FT-CI, que en l’actualitat compta amb 15 diaris i abasta 7 idiomes(espanyol, anglès, francès, portuguès, alemany, català i italià). Així com tota una sèrie de debats i elaboracions teòriques, que constitueixen el punt de partida de l’intercanvi internacionalista quotidià que va ser la base de les discussions en la XIII Conferència. Els mateixos poden llegir-se totes les setmanes en les diferents publicacions teòriques: Ideas de Izquierda i Armas de la crítica de l’Argentina, Left Voice Magazine dels EUA, Contrapunto de l’Estat espanyol, Ideias de Esquerda del Brasil, RP Dimanche de França, Ideas Socialistas de Xile, Ideas de Izquieda de Mèxic, Ideas de Izquierda de Veneçuela, Klasse Gegen Klasse Magazin d’Alemanya i Egemonia d’Itàlia. També amb el Centro de Estudios, Ivenstigaciones y Publicaciones “León Trotsky” (de l’Argentina i de Mèxic), amb el Campus virtual, així com amb Ediciones Iskra del Brasil, Ediciones IPS de l’Argentina, o éditions Communard.e.s de França, entre altres iniciatives.


Van participar delegacions del Partido de Trabajadores por el Socialismeo (PTS) de l’Argentina, del Movimento Revolucionário de Trabalhadores (MRT) del Brasil, Partido de Trabajadores Revolucionarios (PTR) de Xile, Movimiento de los Trabajadores Socialistas (MTS) de Mèxic, Liga Obrera Revolucionaria (LOR-CI) de Bolívia, Corrent Revolucionari de Treballadores i Treballadors (CRT) de l’Estat espanyol, Révolution Permanente (RP) de França, Revolutionäre Internationalistische Organisation (RIO) d’Alemanya, Left Voice dels Estats Units, Liga de Trabajadores por el Socialismo (LTS) de Veneçuela, Corriente de Trabajadores Socialistas (CTS) de l’Uruguai, Corriente Socialista de las y los Trabajadores (CST) del Perú, Organización Socialista Revolucionaria (OSR) de Costa Rica i de la Frazione Internazionalista Rivoluzionaria (FIR) d’Itàlia. A més dels delegats, van participar en la Conferència com a observadors altres integrants de les direccions de les organitzacions de la FT-CI. Les sessions van comptar traducció simultània al castellà, alemany, francès, italià i anglès.

El dissabte 10 de març es va debatre sobre les tendències de la situació internacional i les tasques dels internacionalistes. La sessió del diumenge 11 va estar centrada en la situació que travessa l’Argentina, amb una important crisi aguditzada des que governa Javier Milei, així com a debatre sobre els desafiaments del PTS per enfrontar-lo. En la tercera sessió es va realitzar un intercanvi sobre les lluites ideològiques que tenim plantejades en els diferents grups, a nivell nacional i internacionalment, com a part de la lluita per la recomposició del projecte socialista en el segle XXI.


Contra el genocidi a Palestina, el militarisme i el saqueig imperialista

La sessió sobre la situació internacional es va basar en els articles presentats per Claudia Cinatti (“El convulsiu interregne de la situació internacional”) i per Juan Chingo (“El creixent caos de la situació mundial”) com a part dels materials preparatoris de la conferència. Amb l’aportació de nombrosos delegats i delegades, es va debatre sobre l’increment del militarisme imperialista, a dos anys de la guerra d’Ucraïna, mentre es continua desenvolupant el brutal genocidi sionista contra el poble palestí. Es va analitzar el creixement de les anomenades noves dretes a escala global, l’auge de nacionalismes i polítiques racistes a les fronteres, així com el redoblament dels mecanismes de saqueig imperialista cap als països semicolonials i dependents. Es va considerar la importància del moviment internacional en suport al poble palestí i contra el genocidi, especialment en països com els EUA, el Regne Unit, països de la Unió Europea i Mitjà Orient. Un moviment d’avantguarda que s’ha expressat en mobilitzacions massives, accions en llocs de treball i estudi i fins i tot algunes accions de “bloqueig” de part de sindicats combatius contra la venda d’armes a Israel. En els diferents països, tots els grups de la FT venen participant activament, buscant desenvolupar la mobilització i l’autoorganització, denunciant el paper còmplice dels Estats imperialistes, alhora que defensant un programa per una Palestina obrera i socialista.


Durant la sessió es va reafirmar la definició que ja havíem adoptat en la conferència anterior: les tendències profundes de l’època imperialista de guerres, crisis i revolucions, tal com la va anomenar en el seu moment Lenin, comencen a tenir cada vegada més rellevància. A continuació, es va resoldre impulsar de forma unificada tres campanyes polítiques que considerem claus per a la lluita internacionalista i antiimperialista en l’actualitat.

En primer lloc, redoblar la campanya contra el genocidi en Palestina, contra la complicitat imperialista amb l’Estat d’Israel i per desenvolupar un fort moviment internacionalista de la classe treballadora, les dones i la joventut.


En segon lloc, impulsar una gran campanya contra el militarisme i la militarització de les fronteres. Quelcom d’urgència enfront dels discursos bel·licistes desenfrenats que s’escolten aquests dies per part de caps d’Estat i ministres imperialistes. I també enfront de les polítiques i discursos xenòfobs que, des de Trump a Biden, les extremes dretes europees, però també els governs “progressistes”, emmarquen una ofensiva repressiva contra les persones migrants. D’igual mode, es va plantejar incorporar la denúncia a la militarització i criminalització de la protesta i la pobresa en països d’Amèrica Llatina, on diversos governs utilitzen la retòrica de lluita “contra el narco” o “contra el terrorisme” per desplegar polítiques repressives i securitaries.


En tercer lloc, es va resoldre impulsar una gran campanya per la condonació de tots els deutes dels països semicolonials i contra el saqueig imperialista. Això és fonamental per unificar les lluites de la classe treballadora, les migrants, dones i joventut dels països del centre imperialista amb aquells de la perifèria capitalista, en una lluita internacionalista comuna.

Per expressar aquestes campanyes, es va aprovar la publicació del Manifest: tres propostes urgents per lluitar per un internacionalisme socialista. Contra el genocidi a Palestina, el militarisme i el saqueig imperialista. L’objectiu és convidar a totes les organitzacions, militants i individus que comparteixin aquesta perspectiva, per lluitar en comú per blocs i coalicions en diferents països, que puguin expressar un punt de vista d’independència de classe i socialista davant els desafiaments més apressants del moment.


l’Argentina: contra l’ofensiva de Milei i l’FMI, un laboratori de la resistència

La segona sessió de la conferència internacional la vam dedicar a la situació a l’Argentina. El pla de guerra llançat per Javier Milei contra el poble treballador és una avançada de l’ofensiva de l’imperialisme a la regió, a costa de la fam i la misèria del poble.

El debat es va obrir amb un informe d’Emilio Albamonte, que publiquem aquí per a la seva lectura. En aquest va abordar la situació del país, del govern i de les classes, així com les contradiccions que se li plantegen a la burgesia per a l’avanç del pla Milei i el que significa aquest atac per al proletariat i els sectors populars. També la situació de la classe treballadora i les classes mitjanes, quins fenòmens es venen desenvolupant i, en aquest marc, les tasques que del PTS enfront d’aquesta situació.


A partir de l’informe es va desenvolupar una àmplia discussió amb la intervenció dels delegats dels diferents països. Es va debatre sobre la relació del PTS amb els nous sectors d’avantguarda, en particular amb les assemblees barrials com a instàncies d’autoorganització. L’estratègia d’impulsar-les i desenvolupar l’articulació amb altres sectors buscant una dinàmica on aquestes instàncies es desenvolupin com a comitès d’acció i en la perspectiva de posar en peus organismes de front únic de masses, la qual cosa en la tradició de les revolucions es van dir “consells” o en rus “soviets” com a qüestió fonamental des del punt de vista revolucionari.

Al seu torn, es va discutir sobre les possibilitats que obren els nous fenòmens des del punt de vista de la lluita per un partit revolucionari a l’Argentina. La lluita política i programàtica amb el peronisme per al desenvolupament d’una perspectiva independent en l’avantguarda. Dins d’això, la proposta dels 10 punts per a unir al poble treballador, la joventut i les dones contra Milei i el poder econòmic saquejador plantejada pel PTS. Així com la importància de la lluita contra Milei a l’Argentina des del punt de vista de la relació de forces a la regió i com a laboratori de la lluita de classes.


La lluita ideològica com a part de la lluita per reconstruir el projecte socialista

La tercera sessió de la conferència va discutir sobre les batalles ideològiques i la disputa pels “sentits comuns” per a la reconstrucció del projecte socialista. La discussió es va basar en les contribucions de Matías Maiello, Apunts sobre la lluita d’ideologies més enllà de la restauració burgesa, i de Juan Dal Maso, La imatge en el mirall, que van ser publicades en Idees d’Esquerra, així com també moltes aportacions escrites de companyes de diferents països que es van anar intercanviant durant l’últim mes, entre ells Apunts sobre la lluita ideològica i l’actualitat de la teoria de la revolució permanent de Josefina L. Martínez, Automatisme Societat Anònima d’Ariane Díaz i Disputa ideològica i nova dreta: sobre els referents intel·lectuals de Javier Milei de Farid Reyes que publiquem en aquesta edició de IdZ i altres que anirem publicant en pròxims números.


Les aportacions que va haver-hi es van plantejar en tres nivells. Un primer nivell, de “lluita teòrica” més estretament vinculat a la lluita per a construir partit revolucionari i influir sobre l’avantguarda. Un segon nivell, més de masses, lligat a com influir amb les nostres idees en els sentits comuns. I un tercer nivell, referit als instruments i/o tàctiques que ens donem per a la lluita ideològica en cadascun dels nivells anteriors. Al seu torn, com a part de l’intercanvi es va abordar la relació amb sectors de la intel·lectualitat de diferents països de les organitzacions de la FT-CI.

La lluita teòrica va estar abordada des del punt de vista de donar resposta, des d’una perspectiva socialista, a les grans crisis que travessen el capitalisme contemporani: la crisi de la democràcia burgesa, la crisi del neoliberalisme/capitalisme contemporani, la crisi de la globalització, i la crisi ecològica. En aquest sentit i respectivament, oposar-los el desenvolupament de la democràcia soviètica o consejista com a forma superior de democràcia de classe; la idea de planificació democràtica d’economia com a alternativa; el combat per una perspectiva internacionalista i antiimperialista; i la perspectiva socialista per a conquistar una relació harmònica amb la naturalesa.


D’altra banda, es va abordar el nivell més ampli de la lluita pel sentit comú. La crisi del “neoliberalisme progressista” i de la “globalització” planteja una sèrie de discussions enfront dels dos pols de les ideologies sobiranistes/identitàries d’una banda i l’anomenat “neoliberalisme popular” per un altre, que en diversos aspectes són contradictòries entre si encara que en un context de generalització de la ideologia del consum com a forma de realització de l’individu aïllat. La conferència va discutir com abordar aquests debats, tenint en compte que la nostra tasca per recrear l’imaginari socialista, avui té més aviat un caràcter preparatori i el desplegament del qual estarà directament vinculat als fenòmens polítics i de la lluita de classes. En aquest sentit, es va destacar l’actualitat de la teoria-programa de la revolució permanent, que inclou la qüestió de l’estratègia soviètica, com una gran eina per a la lluita ideològica i política.Un conjunt de debats en perspectiva de la lluita per un partit mundial de la revolució socialista

La conferència internacional va permetre aprofundir l’intercanvi internacionalista entre els diferents grups de la FT-CI, en un moment de grans crisis i canvis bruscos a nivell mundial. En el món ressonen tambors de guerra i les potències imperialistes es preparen per a majors xocs i guerres reaccionàries, mentre redoblen els seus atacs contra la classe treballadora i els pobles oprimits. Els grans capitalistes acumulen riqueses inimaginables, mentre milions d’éssers humans moren per fams, guerres i malalties curables. Avui és més important que mai la lluita per construir partits revolucionaris i un partit mundial de la revolució socialista, que per a nosaltres és la IV Internacional. Per lluitar perquè els nous invents i progressos tècnics no siguin utilitzats amb finalitats destructius i mortífers com fan els capitalistes, sinó per alliberar la humanitat de la càrrega del treball, la misèria i l’explotació.


A continuació posem a la disposició dels i les lectores d’altres contribucions que van servir de base a aquests debats durant les tres jornades de la XIII Conferència de la FT-CI:

La lluita recentment comença. La crisi Argentina i les tasques dels revolucionaris, per Emilio Albamonte
Apunts sobre lluita ideològica i l’actualitat de la teoria de la revolució permanent, per Josefina L. Martínez
Automatisme Societat Anònima, per Ariane Díaz
Disputa ideològica i nova dreta: sobre els referents intelectuals de Javier Milei, per Farid Reyes


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso