
Esteban Mercatante
Nacido en Bs. As. en 1980. Es economista. Miembro del Partido de los Trabajadores Socialistas desde 2001. Coedita la sección de Economía de La Izquierda Diario, es autor del libro La economía argentina en su laberinto. Lo que dejan doce años de kirchnerismo (Ediciones IPS, 2015), y compilador junto a Juan R. González de Para entender la explotación capitalista (segunda edición Ediciones IPS, 2018).
@EMercatante
La guerra a Ucraïna i la “arma econòmica” dels EUA i la UE: danys col·laterals i riscos estratègics
Davant la invasió de Rússia a Ucraïna, els EUA i els seus aliats europeus han recorregut a la implementació de sancions contra el règim de Putin en una escala mai vista, danyant severament la seva economia. Però ho han fet al preu de trastornar els mercats internacionals d'energia i altres commodities. L'ús a gran escala de la “arma econòmica” comporta forts riscos, en un context de creixents tendències a la fragmentació de l'economia mundial que ve des d'abans, d'accelerar aquests processos.
Esteban Mercatante
diumenge 24 d’abrilLa guerra a Ucraïna i el "desordre mundial". Canvi de tendències o acceleració?
En "El imperialismo en tiempos de desorden mundial" (Ediciones IPS, 2021) discutíem algunes de les principals tendències que caracteritzen l'imperialisme en l'actualitat. Entre elles, el declivi del poder nord-americà, el rol disruptiu que va jugar Trump en la presidència d'aquest país per a les relacions interestatals, i el desafiament de la Xina. Aquests eren alguns elements d'aquesta tendència al "desordre mundial" o "caos sistèmic", com el definien alguns dels autors que abordem en el llibre. La guerra a Ucraïna, el desenllaç de la qual continua obert, accelera la tendència prèvia o replanteja tot l'escenari i defineix nous cursos?
Esteban Mercatante
dilluns 4 d’abrilCap a on va la Xina? Ressenya de dues mirades contraposades
Esteban Mercatante
divendres 17 de desembre de 2021Cadenes de producció, estancament i posicions estratègiques
Amb la recuperació econòmica postpandèmia encara buscant afirmar-se, els EUA i altres països imperialistes sofreixen múltiples trastorns en les cadenes de subministrament. Una mostra de les fragilitats de la configuració del capitalisme basat en la internacionalització productiva. I una mostra de les potencialitats que tenen sectors de la classe treballadora que ocupen llocs clau en la logística d'aquestes cadenes.
Esteban Mercatante
dimarts 26 d’octubre de 2021Bidenomics: picada d’ullet “progressista” interna per a reforçar el domini imperialista
Esteban Mercatante
dilluns 24 de maig de 2021Automatització i “fi del treball”: el futur ja ha arribat?
El llibre Automatitzación y el futuro del trabajo d'Aaron Benanav, és una bona oportunitat per a reprendre la discussió de com impactaran desenvolupaments tecnològics com la intel·ligència artificial i la robotització en el futur del treball, matèria de gran controvèrsia.
Esteban Mercatante
dilluns 29 de març de 2021La Xina, abocador mundial i el col·lapse ambiental
Les imbatibles taxes de creixement econòmic de la Xina, gràcies a les quals va camí a superar als EUA, han anat de la mà de la transformació del gegant asiàtic en la major planta energètica contra el medi ambient. L'últim llibre de Richard Smith recorre les facetes del desastre ambiental del “model Xinès”, i desentranya les condicions de la societat que ha aconseguit multiplicar els devastadors efectes del capitalisme sobre el planeta.
Esteban Mercatante
dilluns 1 de febrer de 2021Eleccions als EUA: què està en joc per al domini imperialista?
Esteban Mercatante
diumenge 1 de novembre de 2020El mapa dels debats recents sobre l’imperialisme
Esteban Mercatante
dilluns 31 d’agost de 2020La Xina en el desordre mundial
En el que va de 2020, la “opinió pública” mundial va passar de massacrar a la Xina pel seu maneig del Covid19 a lloar-la pel mateix motiu quan la pandèmia es va expandir a la resta del planeta i a altres països els anava clarament pitjor, en el moment següent a saludar com a salvadores les seves ajudes “humanitàries” per enviament de kits de testatge, màscares, respiradors i altres donacions enviades des de la Xina a la resta del món, i encara després a fer escarn de les mateixes quan desenes de milers de kits de diagnòstic enviats a diferents països van resultar fallats. Aquesta és una de les mostres de la (intencionada) ciclotímia en els tractaments que rep el gegant asiàtic en la premsa internacional, i que s'estenen també a les anàlisis sobre el desafiament que pot plantejar a les potències imperialistes.
Esteban Mercatante
dilluns 27 de juliol de 2020Més publicacions
- 0 | 10